Nieuwe opzet jeugdvoetbal seizoen 2017-2018

Eind januari informeerde wij u over de plannen van de KNVB om het jeugdvoetbal te veranderen, de Jeugdcommissie volgt deze ontwikkelingen op de voet. Graag informeren wij u over de huidige stand van zaken. De plannen zijn inmiddels definitief, de wedstrijdvormen gaan gefaseerd op de schop.  Belangrijk om te weten is dat de veranderingen volgend jaar alleen geldt voor de Jeugd Onder 9, 8 en 7 (mini’s).

Het doel van de veranderingen is dat de kinderen meer balcontact krijgen bij kleinere veldjes en meer plezier in het spel beleven.   KNVB: “De nieuwe wedstrijdvormen dragen positief bij aan het voetbalplezier en het steeds beter leren voetballen. Minder spelers per team, een kleiner speelveld, aangepaste spelregels en het gebruik van time-outs dragen optimaal bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van alle pupillen. Meer acties met en zonder bal, grotere betrokkenheid bij het spel, meer (onvoorspelbare) situaties en kansen, meer duels zowel aanvallend en verdedigend zijn voorbeelden van positieve effecten van de nieuwe wedstrijdvormen”.

Seizoen 2017-2018

De nieuwe wedstrijdvormen en de bijbehorende spelregels worden gefaseerd over twee seizoenen ingevoerd. De KNVB start met het invoeren van de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 voor pupillen onder 8 en onder 9 jaar. Daarnaast adviseert de KNVB om de allerjongste beginnende voetballertjes de 2 tegen 2 wedstrijdvorm en pupillen onder 7 de 4 tegen 4 wedstrijdvorm te laten spelen.

Voor vv Veenendaal betekent dit geen grote verandering voor onze mini’s (Jeugd Onder 7). Met onze mini’s voetballen wij immers al jaren in een 4 tegen 4 competitie dat door clubs uit de regio is opgezet. Beginnende voetballers die jonger dan 7 zijn trainen bij vv Veenendaal eerst met de mini’s mee en starten met “competitievoetbal” (4 tegen 4) als zij hier klaar voor zijn.

De teams Jeugd Onder 8 en 9 gaan vanaf volgend seizoen 6 tegen 6 spelen op een kwart veld. De animatie hieronder legt uit wat de verandering verder inhoud.

Seizoen 2018-2019

De KNVB introduceert vanaf het seizoen 2018/’19, dus een seizoen later, ook de 6 tegen 6 wedstrijdvorm voor pupillen onder 10 en de 8 tegen 8 wedstrijdvorm (half veld) voor pupillen onder 11 en onder 12.

Meer informatie: http://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/kennis/23830/animaties-drie-nieuwe-wedstrijdvormen-pupillen

Met sportieve groet,

Jeugdcommissie v.v. Veenendaal